Škodcov a chorôb gladiol - ako sa vysporiadať s nimi kvetinárstvo
V súčasnosti môžu pestovatelia skoro na jar môže ísť do záhradného centra a nákup žiaroviek z mečík. Oči plynúť od nádhernej reklamných snímok nádhernej farbách dúhy farieb.obsah
Ale na návšteve u priateľov záhradníkov záhradky na konci leta, sme len zriedka vidieť luxusné a harmonické farby - bežnejšie malý zakrivený pestrenkie gladioly, ktoré sú postihnuté všetky známe choroby.
Gladiolus cvičím viac ako 40 rokov. Nabil mnoho kužele, získali skúsenosti, a teraz som získali dobrú zbierku Gladiolus tuzemských chovateľov získaných od autorov. Pestujú, bez toho by bol chorý, zverejniť všetky svoje možnosti tkvejúcich v génoch.
Choré mečíky?
Mečíky sú chorí všetky rovnaké choroby ako ostatné žiarovky, ako cibuľa a cesnak. ako jahoda a uhorky. ako zemiaky a paradajky. Je to v prvom rade, potom virusy- plesní a lístia a korni- tento baktérie a mikoplazmy- nespočetné hordy roztoče, strapiek, vošiek a húsenice. Ale pre mečíky, ako v bavlnke nekonečný výber kvôli kráse a zabudli, ako žiť bez pesticídov, zmätený imunitný systém, to všetko je nebezpečný desaťnásobne.Akékoľvek záhradník videl na mečíky žiarovky rot škvrny a počul, že žiarovky by mali byť ako rukoväte. Chce nájsť tajomstvo tejto liečby. Použitie a folk, a chemické metódy, jedy seba, ale nikto sa ešte liečiť chorých cibule zlyhal. Tu je to, čo typický komplex poškodenia rastlín v polovici júla:
Gardener vidieť na listoch príznaky rôznych chorôb - pruhy, ťahov, zakrivenie, zmršťovanie špičiek. Začne striekať rastliny na radu susedov. Ale proti vírusovým ochoreniam veda doteraz drogy nie sú vymyslené, a škodcom (strapky a roztoče), ktorá je vždy v zakúpených cibuliek, sa stali odolné voči obvyklým spôsobom našou ochranou.
Po všetkých obchodov sa žiarovky pestujú na veľkých plantážach, väčšinou v tropických krajinách, a ich priemyselné pestovanie pomocou ton smrtiacich chemikálií. Z tohto dôvodu, huby a škodcami, ktoré získali odolnosť voči pesticídom vraha, naše "tradičné metódy" Pozrite sa s úsmevom.
Ako nájsť kľúč k vyriešeniu problému?
Výťažok je jeden. Pred začatím liečby je nutné sa naučiť chápať príčiny a dôsledky, pochopiť, aké sú hlavné faktory, ktoré je kľúčovým článkom, čo vedie k chorôb rastlín.Aj často vidieť, že keď som dal novinku, zakúpené od autora odrody a pestuje deti (teda bez vírusov) a ďalší rast starých odrôd postihnutým Fusarium (ochorenie spôsobené plesňami), pričom v prvom roku My Elite vírus-free žiarovka zlo Fusarium nie sú ovplyvnené. ale druhým rokom ťahy objaví na listoch a pásoch (príznaky vírusovej infekcie), a tretí ročník žiarovky hit Fusarium Botrytis plesni sivej. To znamená, že vírus oslabuje imunitný systém a chorých rastlín jej ďalších chorôb.
Fotka - posteľ s žiarovkami v druhom roku pestovania. Plesňové útoku tam, ale niečo, kde si môžete prezrieť ľahko porážku roztočov, a možno aj začiatok vírusových ochorení. Mulch z vetiev jablone čipov:
Takže odkaz kľúč - sú vírusy? Ale či sa nám podarí vyliečiť rastlinných vírusov? Nie! A to je dôvod, prečo sa celý svet odovzdaný Kultivácia vírusu bez rodičovského materiálu. Superelite zemiaky a jahody. Vírus bez elitnej semená paradajok, paprík a uhoriek je známe, že veľa. Teraz tam sú vírusy bez orgován, ríbezle a ďalšie kríky, vírus bez jablone klonov podnože.
S Gladiolus záhradníka je zvyčajne ľahšie. Rastlina dáva veľa detí a násobí rýchlo. Babe stačí kúpiť od spoľahlivého pestovateľa, zatiaľ čo rastúca umiestniť tuhú utratenie dozadu a choré rastliny chrániť pred vírusmi v nasledujúcich 2-3 rokov, najmenej - a veľké výstavné mečíky kvitnú vo vašej záhrade.
Koniec júla, žiarovky kvitnúť prvý rok po deti, listy a kvety s žiadnymi chorobami a škodcami
Naše hlavné nepriatelia
Teraz je jasné, že je kľúčovým prvkom v boji proti chorobám gladioly? To je pravda, čo je kľúčový link - boj proti strapiek, vošiek, roztoče, so všetkými žuvanie a savého hmyzu - prenášačmi vírusových ochorení. Tento burinu - živnou pôdou pre vírusy a chorôb. Prevencia - lepšia ako liečba. Zabíjať hmyz ľahšie zabiť vírus - a potom spáliť celú rastlinu.Teraz sa poďme hovoriť o svojich poľnohospodárskych postupov, čo dáva dobrý výsledok.
Prevencia strapiek a roztočov
Zastavil som sa kúpiť v obchodoch hotové žiarovky. Sú takmer vždy infikovaných. Na žiarovky pod šupinami zabiť rezistentné "African" strapky a roztoče zlo je veľmi ťažké. Musíme sa naučiť pracovať s deťmi, jej infekcie je určite menej.Výsledný Babe treba naliať prášku s insekticídom. Za to beriem 50 g detský zásyp a pridajte do štipka prášok Akhtar a konfidor. A posilniť záruky - Aktelika pár kvapiek. Tieto "tri v jednom" sa vysporiadať s akoukoľvek hrozbou.
V zmesi s jed prášku rozptýlených Babe deň. Potom, odstrániť prach na site.
Samozrejme, že to všetko musí byť vykonané v súlade s pravidlami s cieľom otráviť pľúca nespadol. Namočte Babe v fungicíd Nepáči sa mi, ako som si olúpeme a mokré dieťa je ťažšie urobiť.
Prevencia hubovým chorobám Babes
Huba na žiarovky bojovať veľmi tvrdo, a zbytočné. Ak ste videli lézie huba - teda rastlina je už infikovaný vírusom. Je nutné ho vypáliť. S deťmi, opäť žiadny problém. Na tento účel si vyčistím ju.Ruky v tenkej rukavice a malou pinzetou - za minútu dvanásť deti čistý ako je to možné. Raz som zistil všetky Speck plesňových lézií - Babe okamžité odoslanie zničenie, a ruky (rukavice) a pinzety dezinfekciu peroxidu vodíka.
Čistená Babe do pohára vody, ku ktorému sa pridá 200 ml vody sa pridá 20 ml peroxidu vodíka a preplachuje akvarijné kompresora 6-12 hodín. Všetky spór plesní sú zmytí a umierajú. Po ošetrení udržujte Babe na chladnom mieste nie viac ako 1-2 dni. Je lepšie, aby okamžite pristáť.
Prevencia vírusových ochorení
V prvých mesiacoch rastu pozerám skrz výhonkov. Aj prerušenia a hádzať všetko výrazne zaostáva v raste, s pokrútenými listami, a najmä s mozaikou lístia. Iné spôsoby, ako znížiť vírusové ochorenie na cibuľu bol vynájdený.Vzhľadom k tomu, prenos chorôb, predovšetkým vošiek, strapiek a roztočov, mám každých 10-14 dní cieľovej rastliny fitoverm. Je šetrnejší k životnému prostrediu do pôdy, a to nie je odolná voči škodcom. Je dôležité, aby to platí: v teplom suchom počasí, zalievanie všetky rastliny, striktne dodržiavať pokyny - a potom je potrebná "tvrdé" insekticídy.
Taká lôžka (v dvoch radoch, s mulčovacou drevnej štiepky) je vhodný pre postrek pesticídmi
Ak stále vidieť prvé známky škodcov, okamžite aplikovať smrtiaca kombinácia. Dve nikotinoida (Akhtar a konfidor) V dvojito koncentráciu, pre nich prvýkrát, pridajte moderné pyrethroid s Knockdown účinkom (sonet), Pridám týždeň Aktelik. Žiadne hry s tradičnými metódami vo forme tabakového prachu s dovážanými strapiek a roztočov nefungujú rovnako ako použitie lacného lieku zvaného Intavir. To zabije iba natívny rusky vošky. Mimochodom, Vošky - najnebezpečnejší nositeľmi vírusu. Je dôležité vedieť.
Máte na záhrade vždy zemiaky a paradajky infikovaných vírusom mozaiky. Tieto vírusy sa pomaly oslabovať imunitný systém cibule a infikovaných mečík mozaiky môže dobre kvitnúť po ďalšie 2-3 roky.
Ale vošky živí a uhorky. Tam je vírus - mozaiky uhoriek. Ak Gladiolus dostane dva vírusy naraz, choroba prejde do akútnej fázy a gladioly byť zabitý v rovnakom roku.
Prevenciu chorôb spôsobených patogénnymi hubami
V každom pôde patogénne huby je vždy k dispozícii. Ale oni sú tiež veľmi veľa do trávy. Mnohé z nich sú nesené vetrom a padajúce na listoch v daždivom počasí, môže dokonca oslabiť elitnej rastliny. Tak som sa v júli pre prevenciu pristátie svojej modernej rastliny postriekajú fungicídy - Casting drogy alebo refrén. A v auguste, s použitím Ridomil Gold, ako zemiaky. Ak máte podozrenie na prítomnosť patogénnych húb v pôde, potom som prášok pred výsadbou žiarovky Fundazol alebo máčať v VitaRos. fungicíd maxima Som prestal pracovať.Organické spôsoby pestovania gladiol
Aký typ pôdy je ideálny pre deti? Predtým, len som spoznal sterilné rašeliny a trvalé hnojivo minerálne kvapalinu. Tak sa mi podarilo 1-2 roky, ako sa zbaviť chorôb, rastie veľmi veľké cibuľky a prijímať výstavné rezanie. Ale viac ako polovica žiaroviek udrie vírusových a hubových chorôb v treťom ročníku.Teraz pre mňa najlepšie pôda - je pôda zo starej hromady organickej hmoty, ktorý ležal nehybne po dobu 2-3 rokov. Alebo starý vrh hnoj z králikov, uložené vo vreciach po dobu dlhšiu ako dva roky. Tento kompost aeróbnych mikroorganizmov v symbióze s dážďovky a iných spotrebičov organických potlačené a nahradil patogénnych húb, sa ich kontrolu reprodukcie. Okrem toho mám kompost trvalo zavlažované prevzdušnený kompost čaj (AKCH) s prospešnými pôdnych mikroorganizmov.
Pod gladiol Aj prideliť postele, kde zemiaky, paradajky a uhorky nie sú vysadené v posledných 2 rokoch. Najlepšie prekurzory - Zelená: kôpor, petržlen, koriander, mangold podobnú kultúru. Pod zelenú Aj neplatí čerstvý hnoj, a od jesene som zakryte záhony slamy, pilín hnoja z králikov a kôz. Na jar sa trochu uvoľnil mulčovanie a zasadil zeleň, bez kopanie zeminy.
Pôda pred výsadbou mečík tiež nie je kopať. Nový vykonávať žiadne organické látky. Po opustení snehu vodu uzemňovací AKCH a pokryté netkanou textíliou. Koncom apríla žiarovky môžu byť zasadené gladioly.
Beriem hlboké brázdy motyku - na úteku, bez burín pôda je veľmi jednoduché. V spodnej časti drážok dať starý kompost alebo rašelina lokálne Robím Buyskikh ZHN (Pre zloženie cibule).
Babe môžu byť zasadené o niečo skôr, než žiarovka - pri teplote 4 ... pozemných + 6 stupňov. Pri tejto teplote, v prvom rade sa začína aktívne rozvíjať koreňový systém.
Aj zladiť postele. V blízkosti sú stuhy mečíky sú zasadené kôpor, lístky koriandra, bazalka a tak ďalej. Mulčovanie lôžka s kompostom. Bazalka chráni lôžok pre dlhý, potom bola odstránená a postrieka mečík moderných pesticídov:
V apríli až máji a septembri-október, napoly som pristátie netkanou textíliu na okrajoch. Aj predĺžiť vegetačné obdobie až 6 mesiacov. Typicky, za takých okolností, žiarovky nemajú dôkazy o hubovým chorobám a rastú od detí až 1-2 rozobrať, veľa hodiť jesenné špice.
sčítanie
Na Detk po ošetrení peroxidom vodíka majú patogény. V pôde, ktorá nie je kopal niekoľko rokov, ak nie je to zo strany kopať čerstvú organickú hmotu, nie je kritické množstvo patogénnych húb v hĺbke koreňov, a je ovládaný aeróbnych saprofytov. Mnoho užitočných hlíst, červov, ktoré jedia huby a zlepšujú štruktúru pôdy.Polupereprevshy hnoj (ako kompost - hore) a hnojív (ako ZHN) z lokálne do hĺbky ideálne pre vyvážená strava náladové mečíky a neohrozujú rizosféru rastlín.
Gladiolus je veľmi citlivý na pôsobenie svetla, takže pre pestovanie vybrať otvorené, slnečné miesto, a to v tieni stromov a budov, ale chránené pred prevládajúcich vetrov. silné osvetlenie To podporuje staršie a plnú dozrievania folikulov, zvyšuje odolnosť voči chorobám.
Je veľmi ťažké odolať, aby nedošlo k sprej stimulanty rastu rastlín, alebo nie kŕmiť odporúčaných hnojív. Ale spomínam si: na mikroflóry pôde priateľské všetko v hojnosti. Lokálna aplikácia high-minerálne vody obklopené koreňov a krmív rastliny nie sú v našom chápaní, a on-demand. Akýkoľvek zásah škodí.
Žiarovky vypestované z detí na opísanej technike, v prvých 1-2 rokoch roztoče a Thrips nie sú, ak sú Pred nástupom procesu Akhtar a pyretroidy. V prípade, že nie je rast burín a vošky celé leto každých 10-14 dní vykonávať listových insekticídy moderné, ja zvyčajne nemajú detekciu vírusových ochorení.
Je dôležité, aby striktne zobraziť vznik rastlín, a to ako z detí az žiaroviek v prvom roku, nemilosrdne slzenie a pálenie všetky rastliny sú zakrpatené, najmä pestrolepestostyu.
Plesňové ochorenia sú zaznamenané s vetrom neustále, takže som si uvedomiť, že bez neustáleho Gladiolus fungicídy liečba 2-3 roky budú hromadiť kritické množstvo hubových chorôb, a mám to 2-3 krát cez leto sprej sanitku, Horus, Ridomil zlato. Postrek AKCH v lete tiež zabraňuje hromadeniu hubovým chorobám.
Vykopať žiarovky Rýchlo som sušené pod baldachýnom a ktorým sa z vkladu uistite sa, že sprej zmes Akhtar a Aktelika strapky a roztoče. Ale fungicídy v zime nie je liečiť - je to zbytočné. Ak zistíte, jarné cibuľky, šampiňóny ovplyvnené, mali by byť vyhodené a nelieči. Koniec koncov, majú nielen huby, ale aj vírusy.
Použitie staré vyzretého kompostu v kombinácii s AKCH - veľké zlepšenie ekologickej metódy gladioly. Použitím len mierne toxický pre pôdne a jej biologickými pesticídmi - Akhtar skôr Horus - neporušuje symbiózu živých tvorov pôdy a koreňov rastlín. Rastlina je v hojnej miere a živín a pôdne vitamíny a hormóny, ktoré stimulujú jej imunitný systém.
Som sa vzťahujú na mečíky nie čerstvý hnoj alebo toxické pre prípravky na báze medi pôdnych húb. Pôda pod mulčovaciu konštantným množstvom humusu a pôdne inžinierov kopanie neboj. V týchto aeróbnych patogénne huby tam priestranstve. Preto moja kvety pre mnoho rokov, aby nám šťastnú svieži kvitnutie.
- Mečíky. Pripravte sa na pristátie.
- Je čas kvitnúcich gladioly
- Gladiolus v krajine
- Ako sa pripraviť na výsadbu gladioly na jar?
- Ako zasadiť mečík v areáli záhrady
- Gladiolus Priscilla - vlnitá pohľadný
- Pestovanie mečík
- Gladiolus nie je ťažké pestovať
- Gladiolus, starať sa o ne
- Gladiolus, gladioly, alebo
- Gladiolus - malý meč
- Ako rastie mečík
- Skladovanie v suteréne mečík
- Výsadbu mečíky
- Majestátne mečík
- Majestátne Gladiolus